Her kan du læse mere om det mulige solcelleanlæg ved Lavensby på Nordals
Lokation: Sønderborg Kommune
MWh: ca. 90.000 svarende til omkring 20.000 husstande
Hektar: 96 ha – heraf ca. 71 ha sol og 25 ha natur
Tidslinje:
Januar 2024: Borgermøde 1: Borgerne blev orienteret om af Better Energy ønsker at sende en projektansøgning til Sønderborg Kommune, men at vi ønskede borgernes inddragelse og input til at kvalificere vores ansøgning.
Februar 2024 – April 2024 - Dialogfase: Her havde lokale repræsentanter mulighed for, at udtrykke deres bekymringer og stille de relevante spørgsmål og få svar herpå. Her blev blandt andet snakket om bekymringer for støj, visuelle indsyn til solcellerne og anlægsfasen. Borgerne fik i processen også indflydelse på placeringer af friholdte arealer, hvordan de skulle anvendes, samt hensyn til områdets vildt og dyreliv.
Maj 2024 - Borgermøde 2: Borgerne blev her præsenteret for det arbejde, der havde været i dialoggruppen, samt hvordan projektet i sin helhed nu tog sig ud.
Maj 2024: Projektansøgning sendt
Juni 2024: Sønderborg Kommunes Teknik-, By og boligudvalg har d. 11. juni 2024 godkendt, at der skal laves en lokalplan og kommuneplantillæg for et solcelleanlæg ved Lavensby - Nordborg, og at der samtidig laves miljøvurdering af projektet.
Fremadrettet (som forventet i September 2024):
Februar 2025: Offentlig høring af plangrundet
Juni 2025: Forventet politisk behandling
Efterår 2025: Forventet byggestart
Better Energy kontaktperson:
Nikolaj Purhus, Seniorspecialist, Better Energy Danmark
Mail: npu@betterenergy.dk
Telefon: +45 28187479
Fakta om solcelleparken:
Placering: Sønderborg Kommune
Areal: Parken er 96 hektar.
Strømproduktion: 90.000 MWh om året. Det svarer til ca. 20.000 husstandes årlige elforbrug.
- Involvering af lokalområde: Better Energy har været i dialog med de nærmeste naboer, og ønsker at fortsætte dialogen i den kommende planlægningsproces og i forbindelse med etableringen af anlægget.
- Dialogfase: Der har fra start i dialogfasen været bekymringer og spørgsmål som skulle drøftes. I løbet af processen blev hovedparten af deltagernes spørgsmål afklaret og fokus kom i højere grad på områdets natur- og dyreliv, samt ønsker til friluftsmæssige tiltag til gavn for lokalområdet.
- Nyt naturområde: Der vil lægges vægt på at fremhæve og forstærke de allerede tilstedeværende naturmæssige værdier i området. I den nordlige del omlægges et område på ca 7 ha omkring den eksisterende mose. Sammenhængen til Havnbjerg Skov vil give den naturlige flora og fauna gode betingelser
- Faunapassage: Der etableres en nordsyd-gående faunapassage, som forbinder det nordlige område med de sydvendte skråninger, som tilsvarende for størstedelen efterlades uforstyrret.
- Biodiversitet: Større arealer tilsås med lokal blomsterblanding, hvilket vil fungere som levested for insekter og sommerfugle. Herudover etableres et vandhul til padder, samt nye beplantningsbælter, som vil skabe nye levesteder til hjemmehørende arter.
- Rekreative tiltag: Naturarealerne indrettes på en måde, så offentligheden kan tilgå dem og få glæde af naturoplevelser. Herudover etableres en cykelsti i den sydligste del af området, med en bænk undervejs, samt der opsættes informationstavler, madpakkehus med bålplads og en mindre naturlegeplads i forbindelse med cykelstien.
- Beplantningsbælter: Der etableres et beplantningsbælte rundt om solcelleparkens byggefelter på 6 meter, der skaber visuel afskærmning vha. hjemmehørende arter. Mod nord og syd bliver beplantningsbæltet dobbelt så bredt for at mindske påvirkningen for naboerne.
Relevante links:
- Klimaportal Sønderborg Kommune: Sonderborg - Klimaportal - Sønderborg Kommune (niras.dk)
- Artikel: Folk er indkaldt til borgermøde: Baggrunden er solceller, men der skal snakkes om alt muligt andet | jv.dk
- Nyt solcelleanlæg på Nordals skal blive en gevinst for lokalsamfundet: Nyt solcelleanlæg på Nordals skal blive en gevinst for lokalsamfundet – ProjectZero (13. juni 2024)
- Indslag TVSyd https://www.tvsyd.dk/nyheder/13-06-2024/1930/1930-13-jun-2024?clip=b27b2320-780a-46f0-97af-97419b7d2fb3